Care este personajul vostru preferat?

Ce parere aveti despre romanul Epitetele Iubirii?

luni, 7 noiembrie 2011

La Multi Ani! 7 Noiembrie:



Guy Gavriel Kay (născut la 07 noiembrie 1954) este un autor canadian de ficţiune-fantezie. Multe dintre romanele sale sunt stabilite în tăramuri fictive, care seamănă cu locuri reale în timpul perioadelor istorice, cum ar fi Constantinopol de-a lungul domniei lui Iustinian I sau Spania, El Cid. Aceste lucrări sunt publicate şi comercializate ca fantezie istorică, deşi autorul însuşi şi-a exprimat preferinţa pentru reticenţa faţă de calificarea gen atunci când este posibil.
Kay a scris peste 10 romane şi numeroase lucrari mai scurte. Lucrarile sale au fost traduse în 22 de limbi, şi-au vândut peste două milioane de exemplare.
LA MULŢI ANI Guy Gavriel Kay!

Daca ar fi trăit, azi Albert Camus ar fi împlinit 98 ani. Despre filozoful şi scriitorul francez se pot spune multe. Mai puţin cunoscute sunt:
a) Camus a fost un adept al tradiţiei Solare a Greaciei Vechi (la Pensee solaire). În 1947-1948 el a fondat Mişcarea Revoluţionară Uniunii (grupe de legătură Internationale - GLI) o mişcare sindicală, în contextul sindicalismului revoluţionar (Sindicalismul révolutionnaire). Potrivit lui Olivier Todd, în biografia sa, "Albert Camus, une vie", el a fost un grup opus la unele tendinţe ale mişcării suprarealiste de André Breton. Pentru mai multe detalii, a se vedea cartea "Alfred Rosmer et le mouvement révolutionnaire internationale de Christian Gras".
b) Din 1943, Albert Camus a avut corespondenţă cu Altiero Spinelli, care a fondat Mişcarea Europeană Federalistă în Milano - a se vedea Manifestul Ventotene şi carte "Unire l'Europa, superare gli Stati", unde-i anexată o scrisoare de Altiero Spinelli către Albert Camus.
c) Camus şi-a menţinut pacifismul şi a rezistat pedeapsei capitale oriunde în lume. El a scris un eseu împotriva pedepsei capitale, în colaborare cu Arthur Koestler, scriitor, intelectual şi fondator al Ligii împotriva pedepsei capitale.
LA MULŢI ANI Albert Camus!

Friedrich Leopold zu Stolberg-Stolberg este un poet german de origine daneză mai puţin cunoscut la noi în ţară. Născut în 1750 şi a decedat pe 5 decembrie 1819. Mentor i-a fost Johann Wolfgang von Goethe, fiind copilul unei familii de elite. A scris ode, balade, satire, piese de teatru. Tragedia Timoleon, a tradus Iliada in 1778, cat si pasaje din operele Sf Augustin.
Dupa 261 ani ii urez:
LA MULŢI ANI Friedrich Leopold zu Stolberg-Stolberg!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Astept comentarile dumneavoastra mai jos.