Care este personajul vostru preferat?

Ce parere aveti despre romanul Epitetele Iubirii?

miercuri, 30 noiembrie 2011

La Multi Ani, Mark Twain!



Astazi, 30 noiembrie, se implinesc 176 de ani de la nasterea marelui scriitor american. Mark Twain s-a nascut in anul 1835 la Missouri. Romane precum "Aventurile lui Tom Sawyer", "Aventurile lui Huckleberry Finn", "Prinț și cerșetor" și "Un yankeu la curtea regelui Arthur" sunt familiare multor oameni din lumea intreaga (cu siguranta cel putin una din aceste carti sper ca le aveti in biblioteca).
Ce se stie mai putin despre Mark Twain?
În iulie, 1895 a ales să inconjure globul. Va fi un drum lung, dificil, deşi era bolnav de ceva timp, cea mai mare parte dintr-o raceala. Itinerarul l-au dus la Hawaii, Fiji, Australia, Noua Zeelandă, Sri Lanka, India, Mauritius, Africa de Sud si Anglia. Deşi a călătorit mult şi a experimentat mult, pentru Twain trei luni în India au fost punctul culminant ani de-a lungul, dezvăluite in 712 pagini de carte, printre altele si-n Ecuator.
Viata conjugal maritala a fost asemeni unui labirint dedalian. Dar cum a inceput totul? Charles Langdon i-a aratat o fotografie a surorii lui, Olivia, spre Mark Twain; marele scriitor s-a indragostit din start. Si-au tinut corespondenta din 1868, dar Olivia i-a respins prima cerere in casatorie. Doua luni mai tarziu s-au logodit si un an dupa s-au casatorit in februarie 1870 in Elmira, New York, unde incepuse s-o curteze. Intre 1869 si 1871, cuplul a trait in Buffalo, New York. Olivia a nascut trei fiice: Susy (1872–1896), Clara (1874–1962) si Jean (1880–1909). Casnicia a durat 34 de ani, adica pana cand Olivia a murit in 1904. Avand in vedere ca Twain a murit in 1910, inseamna ca a suferit si in 1904 (la moartea sotiei), cat si in 1909 (la moartea fiului cel mic).
In 1909, Thomas Edison l-a vizitat pe Twain la casa din Redding, Connecticut si l-a filmat. O parte din montaj a fost utilizata in filmul de scurt metraj Print si Cersetor (1909).
De asemenea, s-a confruntat adesea cu probleme financiare, deoarece investea sume gigante in inventiile lui.
Fiind un umorist cu acte in regula, reusind sa faca haz de necaz, mai mult sau mai putin constient a dat nastere in carciumele, unde isi sustinea talentul oratoric poate primelor stand-up comedy-uri...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Astept comentarile dumneavoastra mai jos.